Torbiel

torbiel_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Dylemat - Torbiel Bakera

Tytuł:Dylemat - Torbiel Bakera
Autor:Marian
20.5.2010, 12:55
Witam. Mam 31 lat i problem z kolanem. W lutym ortopeda z przychodni zdiagnozował u mnie torbiel Bakera z tyłu kolana (2:3 cm). Po ściągnięciu galaretowatej substancji przepisał mi na 2 miesiące Odnovit oraz wypisał skierowanie do szpitala w razie ponownego napełniania się torbieli. Po zabiegu bardzo często boli mnie kolano po przejściu nie dużych odległości . Po 1,5 miesiąca zauważyłem ponowne rozrastanie się torbieli a z powodu nasilającego się bólu postanowiłem udać sie do szpitala. Jednak tam kazano mi, po kontrolnym USG skonsultować się z ortopedą w przychodni. Udałem się do przychodni jednak przyjmował wtedy inny ortopeda który zdiagnozował iż przyczyną bólu jest "przeprost" kolana. O torbieli powiedział iż nie jest to powód do interwencji chirurga. Dał skierowanie na USG i przepisał Diprophos który ma podać po kolejnym ściąganiu płynu z torbieli. Proszę o poradę gdyż nie wiem czy rację miał pierwszy czy drugi lekarz. Pierwszy odradzał Diprophos, i kierował na zabieg chirurgiczny. Drugi przepisał Diphophos i nie widział konieczności operacji . A ja pozostaje z bólem kolana i nie wiem co mam robić. Ból jest nalbardziej odczuwalny w trakcie pokonywania schodów oraz w trakcie dźwigania cięższych przedmiotów. Czy torbiel Beckera jest powodem do operacji i czy to właśnie ona może powodować ból ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Autor:Aneta S.
20.5.2010, 13:44
Dzień Dobry. Proszę napisz mi jak się skończył Twój problem z kolanem. Ja własnie mam stwierdzoną torbiel i co najgorsze boli coraz bardziej od dwóch tygodni mam robioną blokadę a ja juz mam coraz większe oroblemy z chodzeniem i ustaniem na tej nodze. Pani doktor co robiła mi USG powiedziała tylko jedno I co ja mam teraz zrobić!!!! Litości niech ktoś mi pomoże!!!!!

Autor:nati
31.5.2010, 00:08
Witam serdecznie. Zabieg w tym problemie jest konieczny. Jeśli już doszło do ograniczeń ruchowych i bólu, to warto sie zgodzić na zabieg. Nie jest to duży zabieg. Polega na usunięciu torbieli, ale co trzeba wiedzieć,że taka torbiel może odrosnąć. Proszę porozmawiać ze swoim ortopedą. Życzę zdrowia i trafnych decyzji. Pozdrawiam.

Autor:włodzimierz hoffmann
27.7.2011, 22:49
krotoszyn - wiejkopolska małoinwazyjne leczenie torbieli bakera, 2 dni pobytu w krotoszynie, zabieg trwa 10 do 30 min, bezbolesny, gwarancja 90-100 %, wykonuje włodzimierz hoffmann, jeszcz wolne 2 miejsca, tel. 62 722 75 60- dzwonić do oporu, tel. do doktora 604 295 467. NAJLEPSZY!!!!!!!!!!

Autor:misiia
4.10.2011, 21:12
niedawno zaczelo bolec, mnie pod kolanem, w nocy najgorzej jakby ktos mi wsrodku cos robil, mialam problemy z siedzeniem w szkole bo przy lekkim zgieciu bolalo, przy wyprostowanej tez, i bolalo tak z tydzien. teraz nadal boli ale juz mniej, bardziej kuje i czuje wsrodku pod kolane, niewiem jak to opisac taka ciezkosc, alebo jakos wode, czesto mnie kuje... mialam robione RTG i wykazalo ze mam jakies fabelle w dole podkolanowym, ale nie mam pojecia co to jest.. wizyte u ortopedy mam dopiero za 2 miesiace. boje sie ze jest to jakis torbiel i jak peknie to beda jakies powiklania.. co robic.?

Autor:
5.11.2011, 04:50
od 3lat mam torbiel usunąć pod jednym jak i pod drugim kolanem , ale się boję, spotkałam sie z różnymi opiniami, z roku na rok one się powiększają, nie wiem co zrobić?

Autor:Iwona
23.11.2011, 22:11
Witam kochani.Ja o mojej torbieli pod kolanem dowiedziałam się całkiem niedawno.U mnie zaczęło się to od nasilającego się bólu nogi.Z początku myślałam ,że ból spowodowany jest nadmiernym obciążeniem moich nóg w pracy.Raz ból był większy ,raz mniejszy,ale ostatnio noga coraz bardziej mi dokuczała,a ból stawał się nie do wytrzymania,do tego wyczulam sobie dość duże zgrubienie pod kolanem.Trochę eis wystraszam i poszłam do lekarza,który oprócz rutynowych badań dał mi skierowanie do ortopedy.Diagnoza torbiel o wielkości 2cm na 4 cm.Najpierw dostałam leki od których moja torbiel nie zmniejszyła się,ale jak określił ortopeda po badaniu,zrobiła się giętka,ale nie zmalała.Teraz miałam robiona blokadę po której jak na razie nie zaobserwowałam poprawy,nie wiem może to jeszcze za wcześnie.W każdym razie mój ortopeda poinformowali mnie,że jeśli to nie pomoże trzeba będzie ja usunąć.Trochę się boje. Mam nadzieje,ze jednak ta blokada pomoże....

Autor:Barbara
28.12.2012, 19:41
Witam:) Jakiś czas temu około półtora roku przewróciłam się na lewe kolano w lutym miałam robiony rezonans magnetyczny stwierdzono niewielką torbiel. Z wynikami poszłam do chirurga który mi powiedział ,że nie ma się czym przejmować bo połowie ludzi o tym piszą i to nic strasznego wchłonie się. :/. Potem kolano zaczęło puchnąć z tyłu ale dzięki masażowi zaleconemu przez masażystę opuchlizna się zmniejszyła ale kolano ostatnio co raz bardziej boli podczas stania siedzenia a nawet leżenia,bardzo trudno jest mi klęczeć coś w środku mi przeszkadza (myślę,że to ta torbiel nie straszna według chirurga). W styczniu mam wizytę u ortopedy i mam nadzieję że mi pomoże :)

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

Wiadomość zostanie wyświetlona po zaakcetowaniu przez administratora.

torbiel_ciekawostki

Ciekawostki

Chemioterapia

Wyróżniamy trzy formy chemioterapii. Może to być forma doustna (lek w postaci tabletki lub kapsułki). Może być podanie domięśniowe leku w postaci zastrzyku.

Czy wiesz, że...

Polip

Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.

Polecamy

Nowotwory
Nowotwory to schorzenia organizmu, charakteryzujące się niekontrolowanym podziałem komórek w sposób szkodliwy dla organizmu. Proces powstawania nowotworu, zwanego również guzem lub rakiem, wiąże się ze zmianami w obrębie genów, powstają wówczas twory komórkowe, które nie reagują na bodźce – sygnały z organizmu.